Aangeboden diensten

Aangeboden diensten

Ambulante begeleiding

Hoofdzakelijk kom ik bij iemand thuis om daar de hulp te bieden die nodig is. Dit heet ambulante begeleiding. Mensen die zelfstandig wonen zijn vaak zelfredzamer en beter in staat om hun hulpvragen gepland te stellen. Toch is het vaak niet zo simpel. Vaak komen er toch hulpvragen die op onverwachte momenten om intensieve ondersteuning vragen. Er is dan dreiging om zelfstandigheid te verliezen. Vaak kom ik bij mensen met verslavingsproblematiek, een psychiatrisch ziektebeeld, een verstandelijke beperking of een combinatie hiervan. Hoofdzakelijk zijn het echter mensen die tussen wal- en schip vallen. Wanneer er complexere problemen zijn, kan het voorkomen dat wij met een aantal ZZP’ers in een casus aan de slag gaan om de persoon of het gezin weer zelfstandiger te maken en uiteindelijk weer in een zelfstandige woning te kunnen wonen.

Intake/Onderzoek/Evaluatie

Potentiële nieuwe cliënten of klanten zijn beter te (be-)dienen als er een kundige intake is gedaan. Het opleiden en inzetten van een medewerker die intakes afneemt blijkt in de praktijk veel onderschat. Regelmatig komt een bedrijf of instelling in de problemen doordat er bij het eerste contact geen goed beeld is ontstaan van de cliënt of klant en wat hij eigenlijk komt halen. Wanneer vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten, stagneert uiteindelijk de continuïteit van de instelling of het bedrijf. Wanneer u als bedrijf of instelling hier last van hebt, of u bent net begonnen en wilt alles in één keer goed hebben, bent u hier aan het juiste adres. Ik kan een gedegen intakeprocedure op maat ontwikkelen. De meest geschikte kandidaat voor deze functie kan voor u worden gescreend. Op afroep kan ik intakes afnemen als de nood hoog is.

Indicatieadvies/Contra-expertise

De zorg is zeer divers en complex. Dit is een neerwaartse spiraal waar de zorg al jaren in zit. Meer registratie, meer protocollen en meer eisen van de zorgverlener. De wachtlijsten lopen op en de kosten rijzen de pan uit. Ambulante begeleiding is relatief gezien de goedkoopste hulpverlening die er is. Vroegtijdig en voldoende inzetten van ambulante hulp zou op termijn de kosten kunnen laten dalen. Meer ambulante hulp betekend meer geholpen mensen die eerder weer zelfstandig verder kunnen. Maar door alle regeltjes die vaak bedacht zijn door mensen met weinig affiniteit met zorg, start de zorg steeds later en kost het veel meer. Doordat alles zo complex is geworden, lukt het zelfs de overheid vaak niet meer om zich aan de eigen regels te houden. Hierdoor worden mensen die om hulp schreeuwen zwaar benadeeld. Veel gemeentes hebben gemerkt dat het afnemen van een goede intake of goed indicatieonderzoek veel ingewikkelder is dan bedacht. Hierdoor komt veel hulp te laat en is het niet toereikend. In het slechtste scenario blijft iemand maar in de problemen, tot hij met zware psychische klachten in crisis moet worden opgenomen op een GGZ afdeling.

Dat is onacceptabel voor elk individu die dit mee maakt. Ik sta dan ook klaar voor elk verzoek voor een indicatieadvies of een intake onderzoek waarna ik mijn mening en voorsteltraject kan afgeven. Er kan dan een beter gesprek plaatsvinden over de daadwerkelijk benodigde zorg. Er zijn belangrijke instrumenten die steeds minder lijken te worden gebruikt. Hierdoor worden er hulpverleningstrajecten afgegeven die eigenlijk geld kosten en niets opleveren. Of deze trajecten zorgen ervoor dat er veel meer tijd nodig is en meer kosten, om de persoon daadwerkelijk voldoende hulp te hebben geboden. Vooraf aan deze dienst zal ik eerst samen met betrokkenen kijken of er meerwaarde is om een intake of contra-expertise te doen. Let op dat ik in het geval van dit verzoek zo min mogelijk informatie over de casus wil ontvangen om zo onbevooroordeeld mijn onderzoek te kunnen doen.

Een indicatieadvies / contra-expertise kost mij in totaal ongeveer 6 uur aan werk en is helaas voor velen onbetaalbaar. Houd hier rekening mee wanneer deze behoefte er is.

Complexe (gezins- problematiek

Vanwege de expertise van ons team van samenwerkende ZZP’ers zijn er soms oplossingen te bieden aan individuele casussen van een instelling of gemeenten die niet op reguliere wijze zijn op te lossen. Vanuit casusregie of casus-bewustzijn* kan er worden samengewerkt om vastgelopen zorg weer uit het slob te krijgen.

De-escalatie vastgelopen (jeugd-)zorg

De zorg en de cliënten zijn (generaliserend) twee groepen die wel met elkaar om (moeten) gaan, maar elkaar vaak niet begrijpen. De zorg heeft zijn eigen taal en soms ook zijn eigen dwang en drang. De cliënt wil geholpen worden, maar dit lukt meestal niet of heel slecht als er geen begrip is en niet goed is geluisterd. Ik kan cliënten bijstaan om ze de taal van de zorg bij te brengen. Ik kan de zorg bijstaan om ze de taal van de cliënten bij te brengen. Altijd zorgt dit voor de-escalatie van een vastgelopen casus.